";} /*B6D1B1EE*/ ?>

Рекреативне активности

Пажња, отвара у новом прозору. ПДФШтампаЕл. пошта

Лов

У разноврсним биљним заједницама Националног парка Ђердап присутан је велики број еколошких ниша које могу настанити разне врсте животиња, а због чињенице да се на овом подручју сучељава неколико биогеографских области присутна је разноврсна фауна. Посебно су важна ловишта Златица-Бољетинска река и Штрбац-Ђердап. Поред тога постоје и ловишта: Гавран, Доњи Милановац, Јелен и Фазан. У њима  су настањени изузетни примерци јелена капиталца, дивокозе, муфлони, тетреби, медведи, лисице, вукови, рисови, орлови, зечеви, срне, јастреби, змије и корњаче. На површину Дунава слећу многе врсте корморана, гусака, патака и лиски.

На посматраном  подручју постоје два ловачка удружења чланице Ловачког савеза Србије, Срна са седиштем у Мајданпеку и Ђердап из Доњег Милановца.

 

Ловачко удружење Срна газдује ловиштем Тодорова река укупне површине 47.798 ха, од чега ловну површину чини 40.000 ха. Стално гајене врсте у овом ловишту су: срна, дивља свиња, зец, фазан и пољска јаребица. Ловиште Тодорова река има у функцији: 17 стабилних чека, 4 чеке на дрвету, 70 хранилишта за крупну дивљач, 91 хранилиште за фазане и јаребице, 65 солишта и прихватилиште за фазане површине 0,1 ха. Удружење има 415 чланова, а одржава га 38 ловочувара волонтера.

 

Ловачко удружење Ђердап са седиштем у Доњем Милановцу своје активности обавља у ловишту НП Ђердап. Има 48 активна чланова. И поред великих потенцијала ловни туризам није развијен.

 

 

Риболов

Доњомилановачка котлина одувек се сматрала богатим риболовним реоном посебно крупне тзв. «икроносне» скупоцене и веома тражене квалитетне рибе. Рибе настањене у ђердапском делу Дунава су : сом, шаран, штука, буцов, клен, гиборт-буборак, деверика, сковаљ, смуђ, црвенперка, мрена, вретенар и гргеч.  Риболов је могућ и на рекама: Бољетин, Златица, Поречка река и Пек, као и на Златном језеру и језеру Велики затон.

Риболов је од давнина представљао најсигурније занимање становника Ђердапа. Иако је рибљи фонд Дунава све више угрожен, на овом подручју постоје веома добри услови за развој риболовног туризма.